RCM.fi – RC-tuotteiden takuu

Myymissämme RC-tuotteissa takuu koskee tehtaan materiaali- ja valmistusvirheitä. Takuu kattaa luonnollisesti myös mahdolliset poikkeamat pakkauksissa (esim. puuttuvat tai väärä osa).RC-laitteiden takuu poikkeaa kuitenkin hieman normaalista kuluttajatuotteiden takuusta. Useimmat tuotteet on tehty kestämään kovaakin käsittelyä, mutta usein olosuhteet ovat melko haasteelliset erityisesti sähkölaitteille. Usein on myös vaikeaa tietää sitä, että johtuuko tuotteen rikkoutuminen valmistajan virheestä vai kuluttajan huolimattomasta käytöstä. Noudattamalla valmistajan ja kaupan ohjeita saat tuotteille pisimmän käyttöiän.

LiPo-akut

LiPo-akkuja tulee ladata niille tarkoitetulla laturilla. Niitä ei missään tapauksessa saa ladata muilla latausasetuksilla (esim. NiMH). LiPo-akun pullistuminen johtuu useimmiten siitä, että akkua on kuormitettu liikaa sen virranantokykyyn (C-arvo) nähden, akkua on säilytetty liian täytenä tai akun jännite on päästetty liian alas (<3V/kenno). Erittäin tärkeää on se, että akkua säilytetään noin 40-50% varauksessa ja tarvittaessa tehdä ylläpitolataus (yli 1kk säilytysaika). Akku purkaa itse itseään, joten ilman varastolatausta se rikkoutuu ajan myötä. Tämä pätee myös NiMH-akkuihin. Asiakkaan tehtävä on siis varmistaa, että akun C-arvo on riittävä moottorille ja se, että lataus ja säilytys tehdään asianmukaisesti. Tässä autamme mielellämme asiakkaita hankintavaiheessa. Jos akussa on valmistusvirhe, niin yleensä vika ilmenee heti käytön alkuvaiheessa. Jos siis huomaat käytön alkuvaiheessa ongelmia niin ota välittömästi meihin yhteyttä – näin sinulla on mahdollisuus saada tuote takuun piiriin.

Sähkömoottori ja nopeudensäädin

Erityisesti kuumalla ilmalla ja pitkiä yhtäjaksoisia aikoja ajettaessa on tärkeää seuraa moottorin ja säätimen lämpötiloja, jotta ne eivät vaurioidu. Jos huomaat, että säädin tai moottori on niin lämmin, että niihin ei ole miellyttävää koskea – käyvät ne luultavasti liian kuumina. Yleensä ongelmat johtuvat juuri ylilämpenemisestä ja siksi seuranta on tärkeää. Jos ne käyvät kuumina, niin kannattaa pitää jäähdytystauko ennen seuraavan ajon alkamista. Voit myös helpottaa rasitusta lyhentämällä välitystä tai parantamalla ilman kiertoa esim. tuulettimen avulla. Välityksiin liittyvissä asioissa autamme tarvittaessa. Hiiliharjallinen moottori voi vaurioitua yleensä ylivälityksen lisäksi myös muista syistä. Moottorin tuuletusaukoista voi mennä kivi tms. hiilen ja kollektorin väliin ja aiheuttaa hiilen / hiilen pidikkeen vaurioitumisen. Moottorin hiilipäädyn voi itsekin suojata ja näin lisätä moottorin käyttöikää, mutta tällöin tulee kiinnittää erityistä huomiota moottorin jäähdytykseen. Nämä tapaukset eivät kuulu takuun piiriin. RC-autoissa ongelmia aiheuttaa myös kosteus. Traxxasin autoissa sähkölaitteet on suojattu kosteudelta, muiden merkkien kohdalla kannattaa tarkastaa suojaus käyttöohjeesta tai ottamalla yhteyttä myymälään. Vaikka tuotteissa mainostetaan roisketiiveydellä, niin se ei tarkoita sitä, että auton voisi ajaa lätäkköön. Jos siis ajat vahingossa auton märäksi niin keskeytä ajaminen, irroita välittömästi akun johto säätimestä ja pyyhi auto kuivaksi ja anna sen kuivua yön yli. Luultavasti auto toimii normaalisti seuraavana päivänä. Jos jatkat ajoa kosteudesta välittämättä, niin vaarana on, että nopeudensäädin menee rikki.

Polttomoottorin kiinnileikkautuminen

Polttomoottorit ovat perusrakenteeltaan yksinkertaisia. Yleisin syy moottorin kiinnileikkautumiseen on se, että seosruuvit asetetaan liian kireälle (ylä- ja alaneula). Tämä tarkoittaa sitä, että moottori ottaa suhteessa liikaa ilmaa ja se saa liian vähän voitelua. Tämä taas tarkoittaa sitä, että moottori ylikuumenee ja pahimmassa tapauksessa leikkaa kiinni. Moottori voi myös lämpöleikata jolloin se vain sammuu yhtä-äkkiä. Molemmissa tapauksissa vähintään sylinteriputki ja mäntä täytyy uusia. Voit välttää kiinnileikkautumisen varmistamalla, että moottori käy riittävän rikkaalla. Pakoputkesta tulee tulla näkyvästi pakokaasua aina kiihdytyksessä. Varmista myös se, että käytät laadukasta ja tunnettua polttoainetta, jonka nitromäärä on moottorillesi sopiva (esim. 16% / 25%).

Yleistä

Jos olet seurannut näitä ohjeita, lukenut tarkkaan tuotteen käyttöohjeen, ja ostamasi RC-auton sähkölaite tai polttomoottori on mennyt tuotteen ostopäivästä 30 päivän sisällä epäkuntoon, ota meihin yhteyttä. Joidenkin merkkien kohdalla takuuaika on pidempikin, tämä kannattaa tarkastaa tuotteen käyttöohjeesta.

RCM.fi / RCM Finland Oy, Vasarakatu 22, 40320 JYVÄSKYLÄ ,Puhelin +358 44 339 7420 ,Email info (at) rcm.fi